Pages

Android Donanım



Günümüzde hemen herkeste bi android telefon vardır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki android bir işletim sistemidir. Çoğu kişi androidi telefon markası ya da işlemci türü olarak bilmekte. Android dünyası içinde binlerce uygulamalar ve oyunlar var. Bunların hemen hepsine Google Play Store üzerinden kolaylıkla ulaşabiliriz. Google Play Store, bütün android telefonlarda bulunan ücretsiz bi uygulamadır. Oradan telefonumuza birçok uygulamayı istediğimiz her an, internet bağlantısıyla birlikte yükleyebiliyoruz.



Androidin birçok sürümü bulunmakta ve zaman geçtikçe de yeni sürümler piyasaya sürülmekte. Hepimiz birbirinden güzel bu uygulamaları ve oyunları telefonlarımıza yükleyip oynamak isteyebiliriz. Ancak bu noktada şöyle bi durum devreye giriyor o da kullandığımız telefonun donanımsal özellikleri. Bunlar işlemci, ram, grafik bellek, depolama alanı, ekran çözünürlüğü gibi. 

Kullanmak istediğimiz uygulama ve oyunları bu donanımlara uygun olarak yükleyebilmekte ve kullanabilmekteyiz. Yüksek donanım gerektirmeyen oyunlar mesela Candy Crash, Angry Brids gibi oyunları hemen her android telefonda kolaylıkla oynayabiliyoruz. Ancak yüksek donanım gerektiren oyunları mesela Modern Combat, NFS Most Wanted, Max Payne gibi oyunları iyi şekilde oynayabilmek için biraz daha üst model telefonlar gereklidir. 

Bu tarz yüksek oyunları ve uygulamaları kullanabilmek için, işlemci üreten firmaların iyi işlemcileri gerekir. Mesela şu an piyasa da bulunan android telefonların çoğunda tercih edilen işlemci Qualcomm firması. Bunun yanı sıra Samsung telefonlarda gördüğümüz Exynos işlemciler. İşlemciler özelliklerine göre birbirlerine üstünlük sağlamaktadırlar. Yeni yeni telefonlar üretildikçe, daha hızlı, daha stabil ve daha özellikli işlemler yapma gereksinimi duyulduğundan, bu firmalar da yeni işlemciler üretilmekte. Şu an piyasadaki en iyi işlemcileri Qualcomm firması yapmaktadır bana göre. Benim önerim en az 2 çekirdekli ve 1.2 GHz hıza sahip işlemciler kullanmanız.



İşlemci dışında telefonlarımızın en çok ihtiyaç duyduğu ve kullanım açısından bizlere büyük kolaylıklar sunan RAM belleklerdir. Sürekli ilerleyen ve gelişen uygulamalar ve oyunlar sayesinde, daha fazla RAM belleklere ihtiyaç duyuyoruz. RAM bellek nedir? RAM bellek gerek telefonlarımız da gerekse bilgisayarlarımızda geçici hafıza olarak bilinir. Yaptığımız her işlem, her hareket, her dokunuş RAM belleklere yazılır. Telefonlarımızda aynı anda yaptığımız birçok iş var. Bizler hiç birşey yapmasak bile, telefonumuz kendi kendine arka planda belirli uygulamalar çalıştırmaktadır. Bunlar işletim sistemi, klavye, şebeke ulaşımının sağlanması, tarih saat gibi ayarlardır. Bunların dışında bizler de telefonda oyunlar uygulamalar açtığımızda RAM bellekte daha çok yer işgal eder,. Eğer RAM belleğimiz düşükse extra işlemler yaptığımızda telefon kasabilir, yavaşlayabilir ve hatta bu işlemleri hiç yapamayabilirsiniz. Bu nedenle yüksek RAM belleğine sahip telefonları kullanmanızda yarar var, tabi yüksek oyunlar uygulamalar kullanacaksanız. Benim önerim en az 1 GB RAM belleğe sahip bir telefon kullanmanız.


Bunların yanı sıra Telefonlarımızın ihtiyaç duyduğu bir başka donanım da grafik bellekler. Bunlar telefonda gördüğümüz bütün resimlerin, videoların, görsellerin kullannılabilmesi için gerekli donanımdır. Grafik işlemcisi üreten birkaç firma Nvidia, Adreno, Mali, PowerVR.. En yaygın olan firma ise Adreno firmasıdır. 1 çekirdekten 12 çekirdekliye hatta daha fazla çekirdekli grafik işlemciler mevcuttur piyasada. Benim bu konuda net bi önerim yok. Çünkü grafik işlemciler telefon piyasasında biraz geri planda kalırlar. Ama illa ki birisini seçecek olsaydım Adreno seçerdim sanırım :)



Sonuç olarak telefon alırken öncelikle, telefonla ne gibi işlemler yapacağımızı belirlemek gerekiyor.
Oyun delisi birisiyseniz bütün donanımıyla yüksek olan bir telefon almanız gerekebilir. Bunun içinde en azından 1000 tl'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Tabi bazı firmalar yüksek özellikli telefonlarını çok daha ucuza satabilmekte, mesela Discovery. Eğer ki arama mesaşlaşma internete girme gibi basit işlemler yapacaksınız, donanım olarak orta seviye ürünler sizlere rahat rahat yetecektir. Bu seviye ürünlerde genellikle 600-900 civarlarında değişmektedir. 

Herhangi bir marka fanatikliği yapmayıp, ürünün özelliklerine göre uygun bir telefon seçmenizi öneririm. Kulaktan dolma söylentilere, dedikodulara pek takılmayın. İnternetten iyice araştırıp, size uygun bir telefon seçin. Ayrıca telefon israfı yapmakta bizlere birşey kazandırmaz. Örneğin Samsung Galaxy S3 telefonunuz varken gidip S4 ya da S5 almanız gereksiz bi durum olabilir. Tabi dediğim gibi tüm bunlar kullanım amacınıza göre değişebilir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için değerlidir